Emma Hardinge Britten – Spiritualismens grundprinciper

 

Den moderna spiritualismen grundar sig mycket på Emma Hardinge Britten och hennes upplevelser.

Emma Hardinge Britten föddes år 1823 i London, som Emma Floyd. Hon sjöng och uppträdde för att hjälpa familjen att tjäna pengar då hennes pappa hade dött när Emma var 11 år. Hon blev tidigt känd för att ha mediala egenskaper. Redan som barn brukade hon sia om okända människors framtid, nämna avlidna hon omöjligt kunde känna till och liknande saker. På grund av sina egenskaper drogs hon in i ett hemligt sällskap som fanns i London. Man vet inte så mycket om vad som skedde inom detta sällskap men det var då hon tog sitt efternamn Hardinge.

Så småningom reste hon till USA och där återupplevde hon händelser från sin ganska tuffa barndom och detta gjorde att hon gick med i den spiritualistiska rörelsen i USA. Hon uppträdde under trans och levererade långa tal. Talen kunde handla om saker som hur man upptäcker andar. Hon var dessutom en stor supporter till president Abraham Lincoln och engagerade sig politiskt.

Kort efter mordet på Lincoln höll Emma ett av sina mest kända tal. Det blev mycket uppmärksammat. Däremot fick hon ibland kritik för sina tal som handlade om spiritualism. Man sa att hon var vältalig men att innehållet var mer suspekt.

År 1870 publicerade hon en bok: Modern American Spiritualism. Den var som en uppslagsbok kring rörelsens tidigaste dagar. Samma år gifte hon sig med William Britten, även han en hängiven spiritualist. Emma fortsatte att publicera olika skrifter, med blandad framgång, både böcker och tidningar. Hon och maken tillbringade några år som missionärer i Afrika men återkom sedan till USA. Det var då hon skrev det viktigaste inom spiritualismen: Nineteenth Century Miracles, år 1884.

Denna kvinna sägs vara grundaren till den moderna spiritualismens sju grundprinciper och de används relativt oförändrade även idag. Dessa sju grundsatser ska hon ha fått från Robert Owen, medialt efter att han hade dött.

Robert Owen själv var en man som omdanade det engelska samhället. Han jobbade hårt på att förbättra situationen för främst kvinnor inom industrier och han är mannen bakom idén med ett kooperativsystem. Owen gick all in för spiritualismen när han var 83 år gammal. Han påstod bland annat att han haft medial kontakt med Benjamin Franklin och Thomas Jeffersson, med mål att förbättra samhället, vilket han arbetat för hela sitt liv.

Möjligen det var därför som Emma påstod att hon fått de sju grundsatserna av Owen, för att få lite dignitet bakom sina ord. De sju grundsatserna är, på originalspråk:

1) The fatherhood of God;

2) The brotherhood of man;

3) The communion of spirits and the ministry of angels;

4) The continuous existence of the human soul;

5) Personal responsibility;

6) Compensation and retribution hereafter for all good and evil deeds done on earth;

7) External progress open to every human soul.