Spiritualism – hjälp till självhjälp

Spiritualism är inte lika enkel att definiera som andra religioner, filosofier eller livsåskådningar. Människor kan ha en personlig uppfattning om vad spiritualism betyder för dem men en gemensam nämnare är en tro på andevärlden och att livet fortsätter efter döden men i en annan form. Spiritualism utgår från att energinivåer har stor betydelse för välmående.

I den västerländska delen av världen har religionen alltmer försvunnit utan att ersättas av någon annan livstro. Den psykiska ohälsan ökar trots att det materiella välståndet har ökat. En del av den psykisk ohälsans ökning kan förklaras av vilsenheten som många känner inför vad som är meningen med livet och vilket syfte ens eget liv har. Dessa frågor är sådana som religionen förut kunde besvara. För att må bättre söker sig många till sin andliga sida för att hitta stöd i livet. Den kända artisten Danny Saucedo har berättat att han använde spiritualism för att komma ur sin depression och skapa lust till livet och framtidstro.

Healing

Spiritualismen använder healingens kraft som metod för att komma i kontakt med den inneboende andligheten. Healing är populärt eftersom det leder till avslappning och harmoni. Healing kan ske t.ex. med hjälp av kristaller och handpåläggning. Grunden i healingen handlar om att balansera energinivåer. Det är positivt om healingen sker i ett harmoniskt och trivsamt rum. Rummet ska kännas avslappnat och inbjudande. Genom att måla väggar i inbjudande färger, skruva upp hyllor och möblera med bekväma möbler skapas en välkomnande känsla. Kostnaden för inredningen behöver inte vara dyr utan mycket går att köpa hos Byggmax och snickra och måla på egen hand. Gröna färger brukar vara lugnande och ger många associationer till naturen. Trämöbler och mjuka tyger ger också en naturlig känsla i rummet.

Medium

Ett medium är den som utför healing. Ibland kallas personen för healingmedium eller healer. Ett medium är bara ett redskap för att energi ska koncentreras och kanaliseras till den som blir healad. Healern kan inte påverka hur energin ska användas. Medium kan också leda seanser där flera människor samlas vid en träff. Seanserna kan ha olika teman som t.ex. kontakt med andevärlden.

För- och nackdelar med spiritualism

Det finns kritiska röster mot spiritualism men de brukar främst gälla de fall då någon använder sig enbart av healing för att bota en sjukdom. När spiritualism används som ett sätt att må bra och bli avslappnad genom t.ex. healing finns det i stort sett bara fördelar. Det är dessutom vetenskapligt bevisat att oxytocin utsöndras genom beröring. Oxytocin är ett hormon som ökar välbefinnandet och minskar stress. Ökade nivåer av oxytocin ger ökad tillit och gör människor lyckligare. Eftersom healingmetoder bygger på beröring och nära kontakt kommer behandling med healing att frisätta oxytocin.