Spiritualism i litteratur och film

Det går trender i det mesta och om något tas upp i en roman eller i en film, kan det lätt få ringar på vattnet och få fler att bli nyfikna. Spiritualism och New Age har vissa saker gemensamt, kanske främst tanken om själarnas odödlighet, att själen kan vandra och att man kan få kontakt med andevärlden och det finns en del litteratur och film på temat.

Det går att spåra viss spiritualism i en del litteratur och film:

Shirley Maclaine, den amerikanska skådespelerskan, skrev en självbiografisk bok år 1983 med titeln “Out on a Limb”. På yttersta grenen i översättning. Hon beskrev sitt sökande efter mening i sitt liv och boken innehåller scener både om själavandring och kanalisering via medium. Boken blev också till en mini tv-serie där hon själv spelade huvudrollen.

En Tv-serie som till och med heter Medium, med skådespelerskan Patricia Arquette, har visats i flera säsonger. Huvudkaraktären är en vanlig mamma som upptäcker att hon drömmer saker. Ofta handlar det om meddelanden från personer som avlidit genom brott, exempelvis mord. Hon hjälper polisen med de fall hon kan och ofta går det ut på att stoppa en ond ande att begå för brott.