Vad är hälsokost?

Att intresset för hälsa, träning och välmående sedan en tid tillbaka ökat är ingen nyhet. Svenskar tenderar att träna mer och vi tycks även ha anpassat våra matvaror till allt mer “nyttigare” alternativ än tidigare. Faktum är att hela den hälsokost-relaterade industrin växt i rask takt under det senaste decenniet. Men vad menas egentligen med hälsokost? Är det en särskild diet eller handlar det mer om en livsstil? I det här inlägget kommer vi att diskutera begreppet lite närmare för att bättre förstå oss på vad det innebär med hälsokost.

Bra för hälsan

Rent generellt för begreppet hälsokost är att det syftar till mat, råvaror eller dryck som på ett eller annat sätt anses ha främjande egenskaper för din hälsa. Hur läkare, vetenskaps män och andra experter bedömer vad som är hälsosamt kan variera, men i regel ska hälsokost vara mat eller dryck som vetenskapligt bevisats ha positiva effekter på din hälsa och ditt välmående. I praktiken innebär det att hälsokost till exempel bidrar till bättre immunförsvar, viktminskning och mer ork i vardagen.

Hälsokost i pillerform

Hälsokostbegreppet bör framför allt uppfattas som någon typ av livsmedel med hälsosamma egenskaper, men vitaminer kan till exempel intas i form av piller. Om du söker på begreppet “hälsokost” inne på inspirationssajten Pinterest kommer du snabbt märka att bilderna inte bara är mat- och dryckesrelaterade. Burkar med hälsokostpiller är ett vanligt inslag inom detta segment när det kommer till hälsa, även om det faktiskt många gånger rör sig om naturläkemedel, vilket är en helt annat sak. Hälsokost kan också lätt förväxlas med hälsotillskott som du kommer att kunna läsa mer om i andra artiklar på den här sajten.

Hälsokost till alla dagens måltider

Att anamma hälsokost i din vardag innebär en typ av livsstil där du inte bara väljer några få råvaror som du tycker om och som dessutom är hälsosamma. Det handlar om att skapa en balans i dina kostvanor från morgon till kväll. Frukosten är utan tvekan en av dagens viktigaste måltid och hälsosam kost på morgonen har inte bara gynnsamma effekter på din generella hälsa utan skapar också goda förutsättningar till en bra dag. Det vill säga; en dag med energi och ork från morgon till kväll. Frukost kan se olika ut beroende på vad du gillar, men en osötad müsli och mörkt bröd är en riktigt bra start. Äter du en stabil frukost blir du inte hungrig mellan måltider och när det är dags för lunchen kommer du känna att magen kurrar lite lagom. Fortsätt samma balanserade kost på lunchen; du kan med fördel variera din kost utifrån hur du mår just för stunden. Är förkylningen på ingång kan c-vitaminbaserad kost hjälpa och är du kvinna kan exempelvis mat med järn vara viktigt.