Spöken

Visst har du hört talas om spöken på slottet, barnskrik, steg som hörs men ingen som syns, klockor som stannar, tavlor som trillar ner, mörka skuggor och ljudet av andetag? Kanske har du till och med sett något själv som du inte kan förklara. Det finns många historier om de flesta gamla slott, och antalet hemsökta hus är stort. Även moderna bostäder och platser kan hemsökas eller spöka, så det är inte bara gamla hus.

Vad är spöken?

Ett spöke kan vara en ande, ett eko av svunna tider eller någon som inte vandrat över till den andra sidan. Det kan vara en vilsen själ som inte hittar rätt väg, någon som har ogjorda ärenden eller något ont från en mörk kraft. Det finns teorier att spöken är avspeglingar ifrån en annan parallell dimension där folk lever precis som du, och att du därför skulle, helt ovetandes kunna dyka upp som en spegling, eller spöke, i deras värld också.

Än så länge finns det inga av vetenskapen godkända bevis för att spöken faktiskt finns, men det finns det inte av Gud och den helige anden heller och de har ett väldigt stort antal följare ändå. Teologi är läran om religion, det är ett erkänt ämne som går att läsa på universitetet och som bygger på andlighet. Där är det okej att tro. När det kommer till annat övernaturligt ses det ofta som humbug, inbillning och pseudovetenskap. Vill du studera övernaturliga och spirituella fenomen på högre nivå så är det kurslitteratur inom parapsykologi som gäller i första hand. Just parapsykologi är kanske inte det vanligaste ämnet att doktorera i men det ger ytterligare en dimension i den befintliga verkligheten, och vare sig du tror eller inte tror så är det ett intressant ämne.

Tron på andar ökar

Spöken strider mot det rationella tänkandet, och alla tror inte på det andliga över huvud taget. En del säger till och med att det är farligt att tro på övernaturligt, att det skulle vara ett tecken på psykos. TV4 lät Novus göra en undersökning om vad folk trodde på och undersökningen visade att så mycket som 41 % av alla kvinnor trodde på att det går att kontakta andar eller de döda. Skulle nästan hälften av landets kvinnor vara psykotiska? Det verkar högst osannolikt.

Spökvandring

Inte sällan anordnas det spökvandringar på slott, herrgårdar och andra spännande platser. Slottspöken betraktas med skräck blandad förtjusning av barnen medan en av medarbetarna flaxar runt i ett lakan bland buskarna i slottsträdgården. Det finns dock spökvandringar för vuxna också, där chansen att få se ett riktigt spöke är betydligt mindre, och medarbetare kommer absolut inte flaxa runt i lakan i slottsträdgården. Det kan handla om att sitta tysta i en hemsökt byggnad med papper och penna och skriva ner de tankar som kommer, om det är ens egna tankar och känslor eller om det kan vara någon annans.

Per-Anders Östling har skrivit en bok om övernaturliga händelser, folks egna berättelser och erfarenheter och boken ligger tillgänglig gratis på nätet. Han tar upp väldigt mycket inom det övernaturliga, från oknytt till spiritualism.

Vad tror du?