Växter och spiritualism

Definitionen av spiritualism kan variera ganska mycket. Vissa använder ordet i en traditionell kontext där det betyder tron på andar och väsen. Andra föredrar en lösare tolkning som handlar om att fokusera på den inre världen, oavsett om den anses vara själslig eller mental. Många människor kallar sig spirituella om de exempelvis inte är religiösa men ändå tror på något utöver det som klassas som naturligt.

Spiritualismen har varit en del av människan sedan urminnes tider och i många fall har den kopplats till djur och natur. Särskilt blommor och örter har getts betydelse och symbolik och än idag används många växter för att lugna sinnet, ge harmoni i hemmet och skapa en balans mellan kropp och själ. Läs vidare om du är intresserad av vilka dessa plantor är och låt dig inspireras av deras olika betydelser och användningsområden. Du hittar ett stort sortiment hos www.wexthuset.com om du vill få hem några av de här växterna.

Symbolik och trosföreställningar

Beger du dig ut på en resa i tid och rum kommer du snart upptäcka att floran haft och har en enorm betydelse i alla kulturer. Antikens greker och romare berättade hela myter om specifika blommor och örter. De ansåg till exempel att asfodellen växte i dödsriket och gjorde sig påmind genom att dyka upp i naturen på vissa tider av året och de hade till och med en blomstergudinna som hette Chloris/Flora. För att bli intellektuellt upphöjda bar de kransar av rosmarin på sina huvuden och än idag placeras basilika i fönster för att hålla borta det onda ögats kraft.

Reser du österut hittar du en fantastisk kultur runt blommor i bland annat Indien och Kina. Lotusblomman symboliserar livet självt och genom att meditera i den så kallade lotusställningen uppnår människan en högre, spirituell nivå. Blomman uppskattas också i den kinesiska feng shui-traditionen och placeras i hemmet för att ge rikedom. En vas med bambu placerad i hemmets sydöstra hörn är både vackert och lyckogivande enligt samma tradition och krysantemum ger dig ett långt, harmoniskt liv.

Örter för själslig hälsa

Salvian är kanske den mest använda örten i spirituella sammanhang då det är ett vanligt bruk att använda den för att rena platser från allt ont. Genom att bränna salvia och att vifta röken mot rum och personer blir onda andar bortschasade samtidigt som den försvarar och bevarar positiv energi.

Växter kan också hjälpa i meditativa syften då du kan finna inre lugn med kamomillte eller öka ditt inre fokus genom att dricka brygder gjorda på citrongräs. Sysslar du med mindfulness är blommor också bra objekt att koncentrera dig på. Du kan till exempel ägna en stund åt att betrakta dess färg, en annan åt dess doft och ytterligare en åt formen.

Förutom de många specifika växternas spirituella koppling är det också ett välkänt faktum att människor mår bra av att vistas i naturen och att omge sig med blommor. En liten krukblomma ger ditt hem en välkommen färgklick och en grön växt renar luften och ger hemmet en härlig fräschör.